Ouders zijn de sleutel: Waarom kindertherapie niet zonder ouders kan
- Vera Donkerbroek
- Apr 27
- 2 min read

“Kun jij mijn kind leren hoe het beter om kan gaan met zijn/haar boosheid?” Het is een vraag die ik vaak krijg van ouders*. En ik snap die vraag. Natuurlijk hopen ouders dat hun kind praktische handvatten krijgt om emoties beter te kunnen reguleren. En natuurlijk willen ze het liefst dat problemen snel minder worden.
Maar er is iets belangrijks wat vaak niet wordt gezien – of soms niet gezien wil worden. Jonge kinderen kunnen hun emoties nog niet zelfstandig reguleren. Ze hebben daarvoor de volwassenen om hen heen nodig. Een jong kind kan niet zomaar leren ‘niet boos’ te worden of ‘rustig te blijven’ als de spanning oploopt. Dat vraagt om iets anders: om een volwassen rolmodel die voordoet hoe het ook kan.
Als een kind overspoeld raakt door emoties, heeft het de rust en stevigheid van een ouder nodig om die emoties te leren dragen. Geen tips of trucjes, maar een veilig en betrouwbaar persoon. In de begeleiding van kinderen speelt de ouder daarom een onmisbare rol. Een kind leert het meest van wat het voelt, ziet en ervaart bij de volwassenen die dicht bij hem staan, niet van wat het hoort.
Je kunt een kind pas echt helpen groeien in emotie-regulatie, als jij als ouder zelf ook leert om stevig te blijven staan in lastige situaties. Dat lukt alleen als je leert herkennen wat jouw eigen triggers zijn, zodat je vanuit je eigen rust je kind kunt opvangen. En dat is niet makkelijk. Het vraagt om moed en eerlijk naar jezelf te kijken. Zodat je samen met je kind een positieve ontwikkeling door kunt maken.
Als kindertherapeut begeleid ik dus niet alleen kinderen, maar ik betrek vooral ook ouders in het proces. Samen leggen we de basis voor verandering: voor meer rust, verbinding en veerkracht voor het hele gezin.
Wil jij de grip terug op de opvoeding van je kind en wil je jouw kind vanuit rust leren opvangen? Vraag dan hier een afspraak voor ouderbegeleiding aan. Samen kijken we hoe jij je kind het beste kunt opvangen en begeleiden, zodat er weer rust binnen jullie gezin komt.
Waar je ‘ouder(s)’ leest, bedoel ik ook ‘verzorger(s)’, grootouders, leerkrachten en andere volwassenen in de directe omgeving van het kind.
Kommentare