
Voor wie?
Bij VeerKracht KinderTherapie is er ruimte voor kinderen, jongeren én volwassenen die zich gevoelig, intens of overweldigd voelen. Voor wie niet lekker in z’n vel zit, vastloopt en behoefte heeft aan meer rust, zelfvertrouwen en regie.
​
We kijken samen naar wat er speelt: zonder oordeel, met aandacht voor het hele verhaal. Hieronder lees je wat ik per doelgroep bied:
​
Kinderen
Soms weet een kind niet goed wat hij voelt of hoe hij moet vertellen wat er aan de hand is. Gedrag dat lastig lijkt, vertelt vaak een dieper verhaal. Een vol hoofd, boosheid, buikpijn of stil verdriet kunnen signalen zijn dat een kind ondersteuning nodig heeft.
​
Vraagstukken waarbij ik kan helpen:
​
-
klachten bij hooggevoelig en sterke wil;
-
klachten door meer-of hoogbegaafdheid;
-
niet naar school willen;
-
onzekerheid en/of een negatief zelfbeeld;
-
faalangst;
-
klachten na een (v)echtscheiding of andere ingrijpende gebeurtenissen (bijvoorbeeld een verhuizing of overlijden);
-
extreme verlegenheid/ angsten;
-
gepest worden of zelf pesten;
-
sociaal onhandig gedrag;
-
moe, boos en geïrriteerd raken door broertjes of zusjes;
-
agressief gedrag en/of woedeaanvallen;
-
slechte concentratie en/of piekeren.
​
In mijn praktijk werk ik veel met hooggevoelige kinderen met een sterke wil. Kinderen die alles intens beleven, moeite hebben met prikkels en tegelijkertijd een sterke behoefte hebben aan autonomie. Onderaan deze pagina leg ik uit wat hooggevoeligheid, in combinatie met een sterke wil is.
​
Ik bied een veilige plek waar kinderen zichzelf mogen zijn en mogen ontdekken en leren hoe ze beter met hun gevoelens kunnen omgaan.​​
​​
Jongeren
De puberteit is een periode van grote veranderingen. Veel jongeren voelen prestatiedruk, worstelen met faalangst, sociale onzekerheid of een vol hoofd.
​
Soms is er sprake van hooggevoeligheid (al dan niet in combinatie met een sterke wil) waardoor emoties extra intens binnenkomen. De buitenwereld lijkt hen niet altijd goed te begrijpen, en dat kan leiden tot terugtrekgedrag, somberheid of juist opstandig gedrag.
​
In mijn begeleiding help ik jongeren om zichzelf beter te begrijpen, om te gaan met hun gevoeligheid en weer grip te krijgen op hun emoties en keuzes.
​
Volwassenen
Ook als volwassene kun je vastlopen. In relaties, in je werk of in jezelf. Misschien voel je je vaak moe of overprikkeld, heb je moeite met grenzen aangeven of ben je op zoek naar meer rust en balans.
​
In mijn coaching werk ik met de methode van de Innerlijke Familie, een krachtige manier om inzicht te krijgen in je eigen gedragspatronen, emoties en verlangens. Je leert hoe je de regie over je eigen leven (terug) kunt nemen en beter voor jezelf kunt zorgen.
​
Ik bied ook coaching aan ouders ouders van hooggevoelige kinderen, zodat zij met meer rust, stevigheid en vertrouwen hun kind kunnen ondersteunen.
​
Benieuwd naar wat ik voor jou en/of je kind kan betekenen? Neem dan contact op voor het plannen van een gratis en vrijblijvend intakegesprek.

Wat is een vurig kind?
Een vurig kind voelt diep, denkt veel en wil graag de regie houden. Ze zijn gevoelig voor sfeer, maar kunnen ook fel uit de hoek komen. Ze weten meestal precies wat ze willen. En als het teveel wordt, raakt hun systeem uit balans. Dan zie je de spanning in het gedrag terug: boze buien, eindeloos discussiëren, plotselinge tranen of eindeloze vermoeidheid.
​
Hooggevoelige kinderen ervaren prikkels veel intenser omdat ze geen natuurlijke filter hebben: elke indruk komt via de zintuigen volledig en onbewerkt binnen. Hierdoor krijgen ze enorm veel informatie tegelijk binnen, die ze bovendien op een diepe en intense manier verwerken. Dit vraagt veel tijd en energie.
​
Kinderen die naast hun hooggevoeligheid ook strong-willed zijn, laten een bijzondere dynamiek zien: ze zijn aan de ene kant extra gevoelig voor prikkels, terwijl ze aan de andere kant juist de neiging hebben om prikkels actief op te zoeken. Hierdoor raakt hun ‘emmer’ snel vol, wat kan leiden tot overprikkeling en emotionele uitbarstingen.
​
Het is belangrijk dat volwassenen deze signalen leren herkennen, zodat ze kunnen ingrijpen voordat de spanning te hoog oploopt. Een korte pauze om prikkels te verwerken kan wonderen doen, of dat nu een moment met een boekje op de bank is, of juist een actieve pauze. Door op tijd rust in te bouwen, helpen we kinderen hun spanning te reguleren.
​
Bij Veerkracht Kindertherapie in Friesland ondersteun ik (hooggevoelige) volwassenen, ouders, leerkrachten, jongeren en kinderen om deze signalen te herkennen en passende momenten van rust en verwerking in het dagelijkse leven in te bouwen. Zo ontwikkelen hoogsensitieve kinderen met een sterke wil de veerkracht om op hun eigen manier in hun kracht te blijven staan.
​
Benieuwd naar meer herkenning en tips? Lees ook mijn blogs over hooggevoelige kinderen met een sterke wil:
https://www.veerkrachtkindertherapie.com/post/een-hooggevoelig-kind-met-een-sterke-wil
